Selvhjælp
Hvis du oplever abstinenser, som både kan være psykiske og fysiske, kan du føle dig meget overvældet og føle, at du har mistet kontrollen over dig selv. Du kan have svært ved at kende dig selv og svært ved at bruge de strategier, som tidligere har virket godt, når du har været ude af balance. Her følger nogle gode råd til, hvordan du kan håndtere abstinenserne.
Indsigt er bedre end udsigt
Mennesker har en naturlig trang til at forstå, hvad der sker i vores liv. Det giver os en følelse af kontrol, hvis vi forstår årsagen til fx dårlig søvn, svimmelhed eller angst. Forståelse giver os ro.
I det følgende vil vi forklare, hvordan forståelse og indsigt kan være afgørende for at håndtere vanskelige situationer – fx abstinenser. Vi vil vise, hvordan vores tanker kan påvirke vores oplevelse af smerte og ubehag, og hvordan indsigt kan føre til mere ro og forløsning.
Forestil dig, at du er ude at gå en tur, og pludselig får du stærke smerter under foden. Hver gang du træder, skyder smerten op gennem benet. Men din erfaring fortæller dig, at årsagen er enkel: Der er en sten i din sko. Du fjerner stenen, og smerten forsvinder. Erfaringen giver dig indsigt, og problemet er løst.
Men hvad nu, hvis ikke du har den erfaring, at en sten kan forårsage så meget smerte. I stedet for at tænke på en simpel løsning, lader du dine tanker vandre til katastrofale scenarier: Er det en sene, der er sprunget? En blodprop? Hvad hvis det er noget alvorligt, der truer dit helbred, dit job, din økonomi? På gåturen vokser angsten, og da du kommer hjem, er du fuldstændig udmattet. Først da du tager skoen af og ser stenen, falder brikkerne på plads, og med det samme føler du lettelsen. Forståelse skaber forløsning.
Selvom eksemplet er simpelt, kan vi overføre det til svære abstinenser. Forestil dig, at smerten i foden erstattes af abstinenser, og stenen med din hjerne. Du ved måske, at abstinenserne skyldes, at hjernens balance er forstyrret, og at nogle receptorer ikke fungerer som før. Men det er ikke så synligt som en sten i skoen, og du er nødt til at stole på fagpersoners forklaringer. I en tilstand af angst og usikkerhed kan det være vanskeligt at finde tillid til både sig selv og de processer, der foregår i hjernen.
Tillid og accept er nøglen
Det modsatte af kontrol og angst er tillid. Men når du har abstinenser, kan du føle dig sårbar og have svært ved at give slip på kontrollen. Alligevel er det afgørende, at du genvinder tilliden til, at din hjerne og krop kan komme tilbage i balance. Det kan hjælpe dig, at du får en indsigt i, hvad der sker, men forståelse alene er sjældent nok, når du har det dårligt. Du skal også acceptere, at tingene tager tid. En hjerne, der har været påvirket af psykofarmaka i flere år, kan ikke nødvendigvis komme sig på få uger, som visse retningslinjer måske antyder.
Mange føler vrede eller sorg over, at de sagde ja til medicinen i første omgang. Men det er vigtigt at tilgive dig selv for dine valg. Du har handlet efter bedste overbevisning med den viden, du havde på det tidspunkt. Accepter, at du nu er i denne situation, og lad dig selv være i fred med det valg, du engang tog.
Abstinenser kræver tålmodighed
Hvis du oplever abstinenser, skal du have fat i den helt store pose med tålmodighed og forberede dig mentalt på, hvad du står foran:
- udtrapningen kan tage lang tid.
- det kan føles som en rutsjebanetur med både gode og dårlige timer.
- abstinenserne kan fortsætte, selv efter at udtrapningen er afsluttet.
- du kan ikke tænke dig ud af abstinenserne.
- der findes ingen mirakelkure, og ingen anden medicin eller kosttilskud kan fjerne ubehagelighederne øjeblikkeligt.
Det handler ikke om, hvordan du har det, men hvordan du ta’r det
Hvis du kan se abstinenserne som en del af kroppens og hjernens proces for at finde tilbage til den oprindelige balance, kan det hjælpe dig til at udholde både ubehaget og usikkerheden.
Følgende tanker er helt normale:
- hvornår bliver det bedre?
- vil jeg nogensinde få det godt igen?
- er der andre, der har det lige så dårligt som mig?
- kan det virkelig være symptomer fra medicinen eller er det min sygdom, der er vendt tilbage?
- måske har jeg brug for medicinen, hvis det er sådan her, jeg har det på en lidt mindre dosis?
- hvordan skal jeg klare mig uden medicin, hvis mine oprindelige symptomer vender tilbage?
- kan jeg blive psykotisk eller ligefrem dø af den her udtrapning?
Disse tanker illustrerer, at selvom du med din rationelle hjerne forstår udtrapningsprocessen, vil en del af din hjerne stadig skabe katastrofetanker. Det er derfor afgø- rende, at du anerkender, at du har kontrol over, hvordan du vælger at håndtere disse tanker og abstinenserne.
I stedet for at lade katastrofetankerne tage over, kan det være hjælpsomt at øve dig i at slippe dem og rette fokus udad på noget, der afleder dig fra en negativ tankespiral. Det er muligt at få både ubehaget og tankerne til at træde i baggrunden, hvis du engagerer dig i aktiviteter, der kræver din opmærksomhed og fokus på nuet. Hvad der virker, varierer fra person til person, men med en nysgerrig tilgang kan du finde noget, der også vil virke for dig.
Det kan være hensigtsmæssigt at lave en liste med muligheder, inden du potentielt står i en presset situation og har brug for inspiration til aktiviteter, der kan hjælpe dig. Så lav listen i ’fredstid’, på et tidspunkt hvor du kan overskue det, og kom den i nødhjælpskassen, som du kan læse mere om under punktet ’Abstinenser’.
Når du har fundet aktiviteter, der med succes har flyttet dit fokus, vil du gradvist opbygge en ny og mere konstruktiv måde at håndtere dine tanker på.
Hold fast i hverdagen
Mange oplever perioder gennem længere tid, hvor det føles umuligt at komme ud ad sengen eller rejse sig fra sofaen, måske på grund af svimmelhed, smerter eller en dyb følelse af manglende motivation, glæde og mening med livet. Denne følelse af at være fanget i en tilstand, hvor selv små handlinger virker uoverskuelige, kan mange genkende.
Det er helt normalt at opleve sådanne perioder, hvor hverdagen føles overvældende, især hvis du tager psykofarmaka, som kan have bivirkninger, der potentielt både for- årsager og forstærker denne følelse. Det kan være svært at finde energi til de daglige opgaver, og måske hober alting sig op – opvasken står urørt, og snavsetøjet ligger i bunker.
Tanker som ”jeg har det virkelig svært”, ”det føles som om, det aldrig bliver bedre”, og ”ingen har det lige så svært som mig”, kan nemt snige sig ind.
Det er vigtigt at huske, at der findes måder at håndtere denne tilstand på. Nogle gange kan små handlinger – selvom de føles uvante eller svære – hjælpe med at skabe en forandring. For eksempel kan du prøve at engagere dig i noget, du plejer at nyde, som at lytte til regnen, selvom det ikke føles naturligt eller som noget, du har lyst til lige nu.
Det handler ikke om at tvinge dig selv til at føle noget, du ikke gør, men om at gentage handlinger, som du ved fra tidligere bringer dig glæde. Over tid kan disse små handlinger gradvist hjælpe dig med at finde en balance mellem følelser og handlinger, så du langsomt genvinder noget af det, du tidligere kunne lide.
Det kan ses som en form for kickstart, der skaber små gnister, små umærkelige følelser, som med tiden kan tænde systemet igen. Det er helt okay at tage det i det tempo, der passer til dig. Måske starter du med små handlinger uden forventning om, at de straks ændrer din følelsesmæssige tilstand. Det vigtigste er, at du holder muligheden åben og prøver, når du føler, at du kan.
Planlæg din dag
Lav en plan hver aften for, hvad du VIL nå næste dag. Uanset hvordan du har det.
- Jeg VIL i bad i morgen
- Jeg VIL tage opvasken i morgen
- Jeg VIL vaske tøj i morgen
Fortsæt selv listen.
Sæt dit vækkeur, så du kommer op på samme tid hver dag, uanset hvor elendig din nat har været. Lav en aftale med dig selv om, at du SKAL følge din plan. Vi har stor forståelse for, at dine fysiske og mentale symptomer forhindrer dig i at leve dit normale liv. Men at gå i den helt modsatte grøft, giver dig intet godt. Sløv inaktivitet forværrer kun din situation, så du går fra slemt til rædselsfuldt. Så find ud af hvor din gyldne middelvej går.
Forbered din egen nødhjælpskasse
Nødhjælpskassen fungerer som et trinbræt, du kan trække ud, når tingene bliver rigtigt svære. Se den som et fantastisk alternativ til at tage mere medicin.
Indhold i nødhjælpskassen
Dit eget Dream Team.
Hvem er god til at trøste dig, når du er allermest ked af det? Hvem er god til at berolige dig, når du er allermest frustreret? Hvem er god til at hjælpe dig med at kanalisere vreden de rigtige steder hen, når den stikker helt af med dig?
Telefonnumre og måske adresser til steder du ved, du kan henvende dig, hvis det brænder på. Det kunne fx være Livslinjen, men det kunne også være MedicinRådgivningen, et værested, eller noget andet.
Små aktiviteter til velvære.
Hvis du normalt finder glæde i at passe din have, men du under udtrapningen er for afkræftet til det, kan det måske være godt for dig at kunne plante et par nye blomster i en krukke udenfor døren, eller forkæl dig selv med nye planter indenfor, som du kan pusle om.
Hvis du normalt finder glæde ved at gå en lang tur ved vandet og blive blæst igennem, men ikke har kræfterne til det, så nedjuster dine forventninger til dig selv og gå en kortere tur. En lille tur er bedre end slet ingen tur. Eller åben et vindue eller en terrassedør, og sæt dig på en stol og mærk vinden i ansigtet.
Hvis du normalt finder glæde i at se gode film, men hjernen slet ikke kan rumme ord og billeder på én gang, kan du måske finde glæde ved at lytte til en god bog.
Hvis søvnen driller, så køb en mandala-malebog og nogle farveblyanter, som du kan sidde med i de stille nattetimer. Det er en fantastisk måde at tømme hjernen for tanker.
Find selv på flere stærke aktiviteter og alternativer, som kan styrke dig, bringe lidt ro og fred eller måske en lille smule glæde.