Medicinopstart
Inden du tager imod behandling, er det vigtigt at vide en del om medicinen og dens utilsigtede virkninger, så du føler dig tilstrækkeligt klædt på til at kunne beslutte dig. Udgangspunktet for behandling af psykisk lidelse bør altid være non-farmakologisk dvs. uden brug af medicin. På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan du under overskriften ”Nye rammer for behandling af voksne med psykofarmaka” finde nye retningslinjer fra 2024, hvor der bl.a. står:
”Før opstart af behandling med psykofarmaka skal lægen i samarbejde med patienten altid grundigt vurdere, om der bør iværksættes ikke-medikamentel behandling, herunder type, omfang, varighed m.v.”
“Vurderingen må ikke forsinke nødvendig medikamentel behandling. Ved opstart af behandling med psykofarmaka bør denne suppleres af relevant ikke-medikamentel behandling og tiltag, fx samtaleterapi, livsstilsinterventioner og psykosocial indsats.”
”Behandling med psykofarmaka skal ske på tydelig indikation. Det forudsætter, at der som minimum er optaget en tilstrækkelig og grundig anamnese, samt foretaget relevant psykiatrisk og somatisk objektiv undersøgelse, evt. suppleret med psykometriske tests og parakliniske undersøgelser. Lægen skal grundigt overveje somatiske årsager til psykiske symptomer, fx stofskiftelidelse, søvnapnø eller medicinbivirkning.”
Dvs. der bør forsøges med omsorg, inddragelse af nære relationer, samtaler, terapi m.m., inden en medicinsk behandling igangsættes.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at konsekvenserne af medicinsk behandling kan være mere alvorlige end de symptomer, der oprindeligt førte til, at du fik udskrevet medicin. Medicin bør derfor ses som en sidste udvej og bør kun udskrives på et oplyst grundlag. Du skal derfor som patient være velinformeret om følgende af din læge:
- hvad skal medicinen hjælpe på?
- behandlingens forventede varighed?
- hvordan afgøres det, om medicinen virker?
- hvordan virker medicinen?
- hvilke almindelige, sjældne og meget sjældne bivirkninger kan du forvente?
- hvilke konsekvenser er der ved længerevarende behandling med medicinen?
- hvordan kommer du ud ad medicinen igen?
- hvor kan du få hjælp til at komme ud ad medicinen igen?
Nogle af disse informationer vil lægen formentlig sige helt af sig selv.
Hvis ikke: Stil spørgsmål til du føler dig klædt på til at tage en beslutning på et ordentligt grundlag. Hvis lægen ikke har tiden til det, så bed om en ny tid evt. telefonisk, hvor du kan få svar på alle dine spørgsmål. Hvis ikke du selv har overskuddet til at tage samtalen, så bed en pårørende om hjælp til at få stillet alle spørgsmålene.