Sådan virker psykofarmaka

I hjernen foregår der et tæt samarbejde mellem to nerveender, kaldet den præsynaptiske og postsynaptiske nerveende. Disse nerveender findes i milliarder overalt i kroppen og mellemrummet mellem dem kaldes en synapse.

På overfladen af nerveenderne sidder små ’tragte’, som kaldes receptorer. Disse receptorer er afgørende for kommunikationen mellem nerveenderne, og de er ansvarlige for at modtage specifikke signalstoffer som fx serotonin og noradrenalin.

Normaltilstand – Hjernen uden medicin

De præsynaptiske nerveender afgiver og genoptager fx serotonin eller noradrenalin i en naturlig balance i synapsen. Receptorerne på den anden side af synapsen optager serotonin og giver anledning til effekt.

Kortidsbehandling – Hjernen med medicin

Medicinen reducerer genoptagelsen af fx serotonin, og mængden af tilgængelig serotonin i synapsen stiger = oplevelse af ændret sindstilstand.

Langtidsbehandling – Hjernen med medicin

Hjernen vænner sig over tid til medicinen ved at ned- eller opregulere receptorerne i den postsynaptiske nerveende tilsvarende = homøostase. Det kan opleves som forværring af de oprindelige symptomer. Øgning af dosis fører ofte til voldsom stigning i bivirkninger, hvilket medfører en oplevelse af en forværring af symptomer.

Abstinenstilstand – Hjernen uden medicin

Når man stopper med medicinen, normaliseres genoptagelsen ret hurtigt. Men den naturligt skabte ned- eller opregulering kan ikke altid følge med. Hjernen har brug for tid til at genoprette balancen, og derfor kan der opstå abstinenser. Det er derfor vigtigt, at udtrapningen foregår i et langsomt tempo.